TikTok-ul este una dintre cele mai populare aplicatii mobile ale momentului. O multime de entertaineri au capatat popularitate si au devenit influenceri prin intermediul acestei aplicatii, insa cei care se afla in Statele Unite ar putea sa se gandeasca sa-si foloseasca clout-ul pe care l-au acumulat pentru a se concentra pe cu totul altceva. Pentru ca presedintele Donald Trump a emis un ordin executiv prin care TikTok va fi banata de pe teritoriul SUA in termen de 45 de zile in cazul in care nu se afla in posesia unei companii americane. Desigur, sunt multe companii americane care s-au declarat interesate de achizitia acestei aplicatii. Astfel ca, pana in acest moment, Microsoft, Oracle si „o a treia companie americana” au venit cu oferte pentru TikTok. Iar cei de la Walmart ar fi ajuns si ei la un acord cu corporatia japoneza de investitii SoftBank pentru a formula o potentiala oferta. Asta dupa ce Walmart ar fi avut un acord cu Alphabet, compania-mama a Google, pentru o oferta comuna asupra aplicatiei. Oferta care nu s-a concretizat.
Desigur, s-ar putea ca problemele in acest sens sa nu se rezolve atat de repede precum ar fi crezut unii. Asta pentru ca si oficialii chinezi au un cuvant de spus in privinta acestui lucru. Ceea ce nu face decat sa intensifice razboiul comercial dintre Statele Unite si China, unul care s-a desfasurat pe aproape toata durata mandatului lui Trump la Casa Alba. Astfel, guvernul de la Beijing a actualizat vineri legile in ceea ce priveste controlul exporturilor tarii, pentru a acoperi ceea ce considera tehnologiile sensibile, inclusiv, eventual, motorul de recomandare personalizat al aplicatiei video populare, au raportat in cursul zilei de sambata cei de la The New York Times. Iar agentia oficiala de stiri Xinhua a publicat sambata un reportaj pe aceasta tema, in care a sustinut faptul ca noua legislatie ar forta compania care detine TikTok, ByteDance, sa primeasca o licenta inainte de a avea posibilitatea sa vanda aplicatia, au mentionat cei de la Times.
Aceasta stire apare in mijlocul rapoartelor conform carora o vanzare a TikTok este iminenta si, potrivit The Times, indica dorinta Chinei de a prescrie conditiile unei vanzari, desi guvernul de la Beijng ar putea as nu interzica cu totul o asemenea tranzactie. Cu toate acestea, poate fi considerata o mutare oarecum disperata din partea Partidului Comunist Chinez, avand in vedere faptul ca nu ar infirma acuzatiile conform carora China ar fi colectat date de la cetatenii americani prin intermediul TikTok. Acesta este si motivul pentru care aplicatia a fost initial blocata, inca de la bun inceput, in randul marinei si armatei americane. Ar fi insemnat un avantaj mult prea mare pentru China sa aiba acces la aceste detalii. Trump si altii spun ca sunt ingrijorati pentru ca TikTok colecteaza date cu privire la utilizatorii sai si ar putea fi forțati de guvernul comunist al Chinei sa predea aceste informatii. ByteDance a sustinut, in mod repetat, ca aceste temeri sunt neintemeiate.